Média

2015 július: Gyöngyhalász tábor az ÖBÖLTV-BEN:
 
https://www.xn--bltv-4qab.hu/index.php/hirek/balatonalmadi/3098-gyoengyhalasztabor-balatonalmadiban
 
2015 április: Gyöngyhalász modell az ÖBÖLTV-ben:
https://www.öböltv.hu/index.php/hirek/balatonalmadi/2909-uj-modszerek-a-kisiskolasok-testneveleseben
 
Almádi Újság, 2013 szeptember
 

„IGAZGYÖNGY” TÁBOR BALATONALMÁDIBAN

 

 

Immár harmadik alkalommal került megrendezésre az a mozgás, - és készségfejlesztő tábor, amelynek ötlete Idrisz-Majbó Adrienn nevéhez fűződik.  Az országban csak pár helyszínen találkozhatunk hasonló intenzív, az idegrendszer érési folyamatait ilyen aktívan támogató pedagógiai programmal.

- Sok szülőnek gondot okoz nyáron gyermeke elhelyezése, és talán nem is olyan egyszerű választaniuk…

Szerencsére nagyon sok értékes és izgalmas tábort szerveznek a környéken. Mindegyiknek más a témája, célkitűzése, létszáma. Nálunk 18 kisgyermekre 6 szakember figyelt, gyógypedagógus, logopédus, mozgásfejlesztő pedagógus és lelkes főiskolai hallgatók. Így könnyebben megvalósulhatott az egyénre bontott fejlesztés, a speciális tehetséggondozás. A háttérben részletes tervezés állt, viszont a foglalkozások olyan eszköztárral zajlottak, hogy a gyerekek egy izgalmas kalandtáborban érezhették magukat. Egy hagyományos táborhoz képest itt több lehetőségünk volt a személyiségük kibontakoztatására is. Talán ezért lehettek olyan felszabadultak és kiegyensúlyozottak. Vizi játékok, akadálypályák, mesehallgatás, agyagozás, és sok érdekes logikai játék, mind a sokoldalú fejlesztést szolgálták.

-  Kiknek hasznos egy ilyen típusú tábor vagy foglalkozás?

Nem csak azok a szülők kerestek meg minket, akik úgy érzik, gyermekük fejlődése kissé eltér vagy elmarad a társaitól. Egyre nagyobb igény van egy komplex szűrővizsgálatra, ahol teljes képet kaphatnak gyermekük kiemelkedő vagy éppen fejlesztésre szoruló képességeiről. Ezért hívhatjuk tehetséggondozásnak, hiszen az egyéni vizsgálatok és az egyhetes intenzív kiscsoportos foglalkozások után leültünk a szülőkkel, megbeszéltük tapasztalatainkat, segítettünk megtervezni a következő időszakot. Melyik szülő ne szeretné, hogy kisfia, kislánya könnyebben, szorongás nélkül tudja az iskolai elvárásokat teljesíteni? És itt egyáltalán nem csak a tanulásról van szó. Sokan még mindig nem gondolnák, de a lelki és beilleszkedési problémák egy részének a hátterében is az idegrendszer eltérő vagy megkésett fejlődése állhat. Másrészt az iskolán kívüli tevékenységek legalább olyan fontosak a család életében.  Egy egyszerű példát mondanék az úszásról, ahol a többszöri sikertelen úszótanfolyam és víziszony oka a csecsemőkori reflexek beépülésének a hiánya is lehet, hiszen, ha az úszás közben reflexszerűen más mozdulatot tesz a keze, lába, mint kellene, esélye sincs a szabályos úszótechnika és levegővétel elsajátításához. Célirányos mozgásterápiával integrálódnak ezek a reflexek, lehetővé válik magasabb szintű mozgás, és belevághatnak akár az úszóedzésbe is.

-  Ez a tábor az 5-8 éves korosztályt szólította meg. A nehézségek azonban már kisebbeknél is felszínre kerülhetnek és idősebbeknél sem múlnak el maguktól.

Természetesen kollégáinkkal az a célunk, hogy minél korábban megtaláljuk a tünetek valódi okait és közösen, egymás munkáját támogatva még hatékonyabban foglalkozhassunk a pár hónapos csecsemőktől a kamaszokig.

A gyerekek hónapok, évek alatt sokat fejlődnek, sokan beérnek, behozzák lemaradásaikat. Azonban a pedagógusok tapasztalják, hogy egy kis rásegítéssel, odafigyeléssel még több gyermek élhetne sikeresebb, kiegyensúlyozottabb életet. Lehet, hogy szülőként csak annyit látunk, hogy egy-két év „alapozás” -   mozgásterápia, logopédiai foglalkozás, kognitív fejlesztés, figyelemtréning, pszichoterápia-  segítségével a gyermekünk mosolygósabb,  több ideje marad játszani, és nagyobb sikere lesz a későbbiekben a tanulás mellett a sportban, zenében, és sok más területen.

-   Ez tényleg ilyen egyszerű?

Nem, természetesen ez nem mindig ilyen egyszerű, mindenkinek saját magához viszonyítva kell nézni a fejlődését, és tisztában kell lennünk a korlátokkal. Szerencsésebb esetben fél év-egy év alatt be tudja hozni lemaradását, de nehezebb helyzetben az is siker, ha egy kisgyermek képes megtanulni járni, vagy hagyományos iskolában a minimális szintet tudja teljesíteni. A lényeg, hogy mindenkiből kihozzuk a legtöbbet, ez sokszor nagy energiát és áldozatot kíván mind a szülőktől, mind a gyerekektől, s van, akik fel is adják. Ezért szeretnénk segíteni.

 

-  Lassan vége a nyárnak, a munka a tanévben is folytatódik?

Több csoportos és egyéni fejlesztésre lesz lehetőség ősztől is, az óvodásokat felkészítjük az iskolára, az iskolásoknak pedig igyekszünk könnyebbé tenni a tanulást.

A tábor sikere lelkesít bennünket, szülők is támogatnak minket, így jövőre további tábort is tervezünk az alsó tagozatos diákok számára.

                                                                              Igazgyöngy Fejlesztő Csoport

 
   

„ Az egész éves kitartó, heti háromszori mozgásfejlesztés koronája
számunkra ez az öt nap volt! Nem voltam jelen, nem láthattam a munka folyamatát, de úgy érzem, minden remekül működött: teljes összhang gyerekek és felnőttek között, hisz fiúnk már közölte velünk, ő bizony jövőre is szeretne menni!
A tábort követően a pedagógusokkal folytatott konzultáció
lényegre törő volt, nekünk, szülőknek egyértelműen segítséget nyújtott gyermekeink egyéni problémáinak megoldására! ...ez úton is köszönünk mindent a szülők és a gyerkőcök nevében, és további sikeres munkát kívánunk a jövő nemzedékével!"

 

(Németh Flórián édesanyja)