Gyöngyhalász modell a Vörösberényi Általános Iskolában

2015.01.24 20:25
A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a TÁMOP-3.1.4.B/13-1-2013-0001 kiemelt projekt keretében pályázati úton közel 300 olyan intézményt választott ki, amelyek példaértékű pedagógiai modellel rendelkeznek és módszertani központokként működve rendszeres segítséget nyújtanak más iskoláknak az eredményes gyakorlatok átvételében és alkalmazásában.A Vörösberényi Általános Iskola a Gyöngyhalász elnevezésű módszertani modellel elnyerte a Mentoráló Intézmény címet. A megújulás fókuszában a pedagógiai hatékonyság és a tanulók eredményességének növelése áll, amely mérési eredményeken és az iskola pedagógusainak tapasztalatain alapul.
 
A Gyöngyhalász modell egy tehetséggondozó program az alsó tagozatos évfolyamok részére.
 

Dr. Gyarmathy Éva, az ország egyik legismertebb tehetséggondozó szakembere és Lakatos Katalin fejlesztő terapeuta szemléletei alapján dolgozta ki Kunné Solti Éva testnevelő és gyógytestnevelő tanár és Nagyné Farkas Andrea gyógypedagógus, a helyi sajátosságokat figyelembe véve. 

A mindennapos testnevelés tantervébe ágyazva izgalmas eszközökkel, változatos akadálypályákkal, különleges egyensúlyi helyzetekkel erősíti a figyelem megtartását, a koncentráció növelését, és támogatja az idegrendszer érési folyamatait. A modell a prevenció mellett segítséget nyújt a tehetséges tanulók kiemelkedő képességeinek kibontakoztatásához, hiszen a mondókákkal átszőtt mozgássorok közben a memóriát, logikai gondolkodást segítő feladatok folyamatosan új kihívást jelentenek.

"Módszertani modellünk igyekszik segíteni a hospitáló kollégákat a tanítás korszerű átgondolására. Az általunk tanult ismeretek gyakorlatban továbbfejlesztett módszertani elemeinek megismertetésével a mindennapokban használható, később önállóan is továbbgondolható tudás, információ átadására is vállalkozunk.
A szenzomotoros és kognitív elemeket tartalmazó foglalkozási forma támogatja a gyermekek értelmi,- érzelmi,- és mozgásfejlődését teljes harmóniában.
A mentoráló folyamat 2014 októberében kezdődött bemutató órák és workshopok keretében. A szakmai konzultációra nagy az érdeklődés, Veszprém megye több iskolájából keresték fel pedagógus kollégáink a Vörösberényi Általános Iskolát."

 

—————

Vissza